SlimRenoveren maakt op deze webpagina zo beperkt mogelijk gebruik van cookies. Meer informatie

12 - 4 - 2016

De Badkameruitbuikmodule: in twee dagen van douchecel naar badkamer

Wat ooit begon als een schetsje op ons bureau, evolueerde in drie jaar tijd tot een volwaardig totaalconcept voor badkamerrenovaties bij naoorlogse doorzonwoningen. Op de beurs Renovatie & Transformatie introduceerden Kloeckner Metals ODS Nederland en Holland Staal de Badkameruitbuikmodule, kortweg BUM. SlimRenoveren heeft vanaf 2012 deze twee bedrijven geholpen bij de ontwikkeling, van marktverkenning tot realisatie en marktintroductie.

Ontwerpuitdaging

Het klinkt heel eenvoudig: maak bij de badkamer een gat in de gevel en schuif een kant-en-klare badkamermodule door dit gat deels naar binnen, waarbij de rest van het volume boven de voordeur uitkraagt. Het resultaat is een badkamer die twee keer zo groot is als de originele douchecel van de woning, waarbij een toilet en opstelplaats voor de wasmachine worden toegevoegd. Op zich is deze aanpak niet nieuw. In Nederland zijn reeds 600 tot 1.200 woningen op deze wijze van een nieuwe, ruimere badkamer voorzien. De BUM onderscheidt zich van deze oplossingen door de snelle plaatsing en de complete prefab aanpak. In slechts twee dagen tijd wordt de module voorbereid, geplaatst en afgewerkt. Waar een badkamerrenovatie normaal gesproken al snel een week duurt, gaat uitbreiden van de badkamer met de BUM dus spectaculair sneller.

Het klinkt heel eenvoudig: maak bij de badkamer een gat in de gevel en schuif een kant-en-klare badkamermodule door dit gat deels naar binnen...

De grootste uitdaging was het vinden van een manier om de module kant en klaar bij de woning aan te leveren en als een IKEA-lade in het casco te schuiven. Samen met de ingenieurs van Holland Staal zijn talloze varianten onderzocht, waarbij uiteraard ook rekening gehouden moest worden met het integreren en aansluiten van al het leidingwerk. Het feit dat de naoorlogse doorzonwoningen verschillende typen vloeren hebben, maakte de constructieve uitdaging nog complexer. Toch hebben we een oplossing gevonden voor deze opgave. Door een ingenieus inschuifsysteem kan de module worden geplaatst zonder dat deze van binnenuit aan het casco bevestigd hoeft te worden. Alle leidingen, sanitair, vloer- en wandafwerkingen én het plafond kunnen dus al in de fabriek worden aangebracht. Eenmaal geplaatst, hoeven slechts op vier punten leidingen voor water, riolering en elektra aangesloten te worden voordat de badkamer weer in gebruik kan worden genomen. Het wand- en vloerpakket kon door de uitvoering in staal zo dun mogelijk worden gehouden, resulterend in een opstap van slechts 72mm vanaf de bestaande badkamervloer.

Langer thuis wonen en een fijnere badkamer

De aanwezigheid van een toilet op de slaapverdieping is een veel gekoesterde wens voor veel huishoudens in de typisch Nederlandse doorzonwoning. Vooral voor oudere bewoners is het prettig om niet meer ’s nachts te trap af te moeten voor een toiletbezoek. Hoewel de BUM een woning niet geheel levensloopbestendig maakt, stelt de nieuwe badkamer de bewoners wél in staat om langer thuis te kunnen blijven wonen vanwege het extra toilet en de toegankelijke douchehoek. Het opofferen van een slaapkamer voor een ruimere badkamer is een alternatief, maar maakt de woning meteen ongeschikt voor gezinnen met kinderen, een belangrijke doelgroep voor dit woningtype. Voor corporaties vormt de BUM daarmee een goede aanvulling op het woonprogramma van de doorzonwoning die het woningtype aantrekkelijker maakt voor verschillende doelgroepen, zo bleek uit marktonderzoek onder corporaties. Een klankbordgroep van corporatiemedewerkers heeft op enkele cruciale punten in het proces input geleverd voor de ontwikkeling en feedback gegeven op de resultaten.

Hoewel de BUM een woning niet geheel levensloopbestendig maakt, stelt de nieuwe badkamer de bewoners wél in staat om langer thuis te kunnen blijven wonen.

Flexibel in afwerking en indeling

Bij de ontwikkeling van de BUM hebben we rekening gehouden met verschillende indelingen en soorten afwerking. Het prototype zoals gepresenteerd op de Renovatiebeurs, is voorzien van Mosa wand- en vloertegelwerk in een tijdloze kleurstelling. Deze afwerking sluit naadloos aan op het tegelprogramma dat veel corporaties aanbieden. Andere afwerkingen, zoals watervaste panelen of coatings, zijn mogelijk.

Ook voor de indeling zijn er verschillende varianten mogelijk. Welke variant het meest voor de hand liggend is, hangt af van de afmetingen van de huidige douchecel en de gewenste positie en afmeting van de raamopening van de module. Voor de meeste badkamerafmetingen zijn er drie verschillende indelingsopties beschikbaar, allen voorzien van een toilet, wastafel, douche en opstelplaats voor een wasmachine.

Verder is de BUM standaard voorzien van een glad afgewerkte schil met een Rc-waarde van 3,5 m2K/W, draaikiepraam, LED buitenlamp boven de voordeur, twee LED lichtpunten binnen, elektrische vloerverwarming met timer, vochtgestuurde ventilatie, spiegel, planchet en een toiletrolhouder. Optioneel kan onder andere gekozen worden voor verschillende gevelbekledingen, een drogeraansluiting en beugels aan de wanden voor extra steun.

Van prototype naar toepassing: zes woningen in Renswoude

Op de Renovatiebeurs van 2016 is een eerste prototype van de BUM getoond. Deze module is niet alleen gemaakt voor de beurs, maar ook om de plaatsing, stijfheid en bruikbaarheid van de BUM uitgebreid te testen. In de zomer van 2017 zijn in Renswoude de eerste Badkameruitbuikmodules geplaatst in zes woningen. In tien werkdagen werden zes modules geplaatst, waarmee bewoners na slechts twee dagen hinder konden genieten van een nieuwe badkamer met toilet en ruimte voor de wasmachine. 

 Wilt u meer weten over de Badkameruitbuikmodule of het prototype eens bezoeken? Neem dan contact met ons op of kijk op www.badkameruitbuikmodule.nl.

Lees het persbericht over de beursintroductie

afbeelding 25afbeelding 208afbeelding 27afbeelding 29afbeelding 204afbeelding 205afbeelding 206