SlimRenoveren maakt op deze webpagina zo beperkt mogelijk gebruik van cookies. Meer informatie

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in de Energie Bespaar Game Thuis!

Ben je werkzaam bij een gemeente, woningcorporatie, energiecoöperatie of -loket? Ben je actief bij een wijkvereniging? Of ken je organisaties  die interesse hebben? Meld je aan om mee te kunnen doen met de eerstvolgende ronde bij Doris de Bruijn van SlimRenoveren via energiebespaargamethuis@outlook.com.

Ben je benieuwd hoe de game werkt? Bekijk de video voor een korte impressie!

Vragen? Stuur ons via deze link een mailtje met je gegevens en we nemen zo spoedig mogelijk contact op.

afbeelding 302
afbeelding 317

Waarom de Energie Bespaar Game Thuis?

Het stimuleren van energiebesparing door gedragsverandering blijkt een uitdaging. Woningcorporaties en gemeenten willen hierbij graag ondersteunen maar hebben moeite om de huurders en woningeigenaren op de juiste manier te bereiken. 

Voor woningcorporatie geldt dat bij huurders de verwachting kan liggen dat de woningcorporatie het wel oplost. Huurders hebben vaak het gevoel dat het voor hen lastig is binnenshuis veranderingen aan te brengen die helpen bij energie besparen. En voor de gemeente is het niet eenvoudig om de woningeigenaren te helpen, omdat er veel wantrouwen heerst tegenover de instituten. Een interactieve game die energie besparen leuk en makkelijk maakt, kan hierbij helpen.

Energiearmoede is een steeds vaker voorkomend probleem. Natuurlijk is het renoveren van bestaande woningen en ontwikkelen van nieuwe duurzame woningen een belangrijke oplossing, maar kleine aanpassingen in gedrag en in de woning helpen ook al. Denk aan het voorkomen van sluipverbruik en het aanbrengen van een tochtstrip. Met de Energie Bespaar Game ontdekken bewoners zelf wat ze kunnen doen om hun energieverbruik te verminderen. Zie het als een digitale energiecoach, die energie besparen leuk en makkelijk maakt.

Met steun van de Energie Bespaar Coalitie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken hebben SlimRenoveren, the 2B-Collective en Gebouwinzicht vanuit de Gideons Tribe de handen ineen geslagen en samen hebben zij de Energie Bespaar Games ontwikkeld. Eén van deze games richt zich op huishoudens en heet de ’Energie Bespaar Game Thuis’. Deze game helpt bewoners om spelenderwijs, op een leerzame en  interactieve manier energie (en daardoor dus ook kosten) te besparen!

Bekijk hier de brochure voor woningcorporaties en hier de brochure voor gemeenten.

Voor wie?

De Energie Bespaar Game Thuis is ontwikkeld voor alle bewoners, dus zowel huurders als woningeigenaren kunnen meedoen! Belangrijk is dat de deelnemers in staat zijn om hun energierekening te lezen, daarom is dit één van de eerste onderwerpen van deze game. De game is op dit moment in het Nederlands beschikbaar (B1-niveau.)

Hoe werkt het spel?

Buurtteams van 4 tot 8 buren werken samen om vragen over energieverbruik en -besparing te beantwoorden en leuke acties uit te voeren. Daarnaast delen ze ook tips en nieuwe ideeën met elkaar in de community. De game bestaat uit 6 op elkaar aansluitende challenges. Voor elke challenge krijgen de bewoners 1 week de tijd en kunnen zelf bepalen waar en wanneer in de week ze ermee aan de slag gaan. Deelnemers zijn gemiddeld tussen de 30 en 60 minuten per week bezig met een challenge.

De wekelijkse inspanningen van de spelers worden beloond met prijzen als waterbesparende douchekoppen, energiemeters en waardebonnen voor klusmaterialen.

De Energie Bespaar Game laat bewoners niet alleen de grootste 'energieslurpers' in huis ontdekken, maar stimuleert ook het nadenken over een duurzamere en energiezuinigere levensstijl. Spelers worden ware energiemeesters, met verbeteringen aan hun woningen die niet alleen het milieu een handje helpen, maar ook hun portemonnee een opkikker geven.

Erg doordacht, nog leuker dan van tevoren verwacht!

Het was soms wel moeilijk dat alles online was, maar ik vond het een erg leuke game en ik heb elke week echt wat geleerd.

afbeelding 304
afbeelding 318

Waaruit bestaat het spel?

Een wekelijkse ‘challenge’ bestaat uit drie onderdelen:

  • Quiz: 5 quizvragen met uitleg, onderbouwd door tekstuele uitleg, filmpjes en links naar onafhankelijke websites.

  • Actions: Kleine online en offline opdrachten en uitdagingen om op een actieve manier te leren en hun kennis uit de quiz toe te passen.

  • Share: Hier kunnen bewoners hun inzichten delen met anderen, zodat iedereen hiervan kan leren.

Oeps! Te veel water. Mijn douchekop levert 12l /min en is dus niet waterbesparend. Handig, zo'n praktische test! Gelukkig heeft mijn team net een waterbesparende douchekop gewonnen, dus die komt goed van pas.

Spelelementen

Gamified (spelenderwijs) leren is een belangrijk aspect van de Energie Bespaar Game Thuis. In het spel zijn een aantal ‘spelelementen’ opgenomen om op een leuke en speelse manier gedragsverandering van de deelnemers te stimuleren:

  1. Punten & Prijzen: Het belangrijkste spelelement is het verdienen van punten, zowel individueel als in teamverband. Hoe meer punten verdiend worden, hoe groter de kans op prijzen.

  2. Treemagotchi: Op het startscherm heeft elke deelnemer een “Treemagotchi”, een klein boompje dat zich vormt naar de inzet van de deelnemer. Hoe beter je je best doet, hoe groter het boompje zal worden en hoe mooier het zal opbloeien.

  3. Community: Tijdens het spel vormen alle deelnemers een community. In het “share”-gedeelte van elke ‘challenge’ zit een mogelijkheid om openbaar ervaringen te delen en te leren van de ervaringen van anderen. Daarnaast kunnen deelnemers binnen een team in het spel elkaars punten zien en elkaar porren en pluimen (berichten) sturen om elkaar meer bij het spel te betrekken.

  4. Samenwerken en elkaar opzoeken: In het spel zitten regelmatig acties waarbij bewoners met elkaar het gesprek aan moeten gaan, waardoor onderlinge contacten worden gestimuleerd.

afbeelding 324
afbeelding 323

Wat levert het op?

De Energie Bespaar Game is niet zomaar een spel; het maakt spelers bewuster van hun energieverbruik en inspireert tot keuzes die leiden tot een duurzamere toekomst. Bewoners geven aan dat ze 3 tot 4 energie besparende maatregelen hebben genomen door het spelen van de game die samen ongeveer €115 hebben gekost. De ingeschatte besparingen zijn ongeveer het dubbele daarvan. Doordat je 6 weken intensief met elkaar met het thema Duurzaamheid bezig bent, ontstaat er veel meer bewustzijn bij de deelnemers. Duurzaamheid staat nu ‘hoger op de ladder’.

En alsof dat nog niet genoeg is, bewijst deze online game dat spelenderwijs leren over duurzaamheid ook de buurtbanden versterkt. Buurtgenoten die elkaar voorheen niet kenden, openen hun deuren, vormen app-groepen en plannen nu gezamenlijke etentjes. Zelfs de inkoop van dubbelglas staat op de agenda. De game biedt een laagdrempelige manier om met anderen in contact te komen en het isolement te doorbreken.

De game is inmiddels gespeeld in de regio’s Renkum, Zwolle, Utrecht , Hart van Brabant en Eindhoven. Tientallen huishoudens deden enthousiast en actief mee.

We zijn iedere week bij elkaar gekomen om de game te spelen en daardoor heb ik nu een stuk meer contact met mijn buren!

 Samen met mijn dochter van 9 dit spel gedaan. Leuk om te doen en we hebben weer goede ideeën opgedaan. Bank niet te dicht tegen de verwarming zetten. Mijn dochter gaat korter douchen.

Praktische informatie

De Energie Bespaar Game Thuis is geschikt voor grote aantallen deelnemers. De Energie Bespaar Game is een serious game. Het werkt het beste als er een community van spelers in een bepaalde buurt of regio meedoen. Deelnemers spelen zowel alleen als samen in een team van mensen uit de buurt of regio. Om de sociale cohesie te versterken, hanteren we een  minimum van 100 huishoudens.

Als faciliterende organisatie verzorg je de werving van spelers via jullie en voor bewoners bekende kanalen. Wij ondersteunen met communicatieformats en voorbeelden. De faciliterende organisatie is tevens verantwoordelijk voor de prijzenpot.

Aanmelden en meer informatie?

Voor meer informatie over de mogelijkheden van de Energie Bespaar Game Thuis, kunt u contact opnemen met Doris de Bruijn van SlimRenoveren via energiebespaargamethuis@outlook.com.

afbeelding 321