SlimRenoveren maakt op deze webpagina zo beperkt mogelijk gebruik van cookies. Meer informatie

Nul op de Meter: de nieuwe renovatiestandaard?

De energierekening van de bewoner inruilen voor een renovatie naar een woning zonder energienota. Dat is de gedachte achter Nul op de Meter, de renovatiestandaard die zich snel ontwikkelt van ogenschijnlijk onmogelijke opgave tot een praktisch uitvoerbaar en bewezen totaalconcept. Als onafhankelijke maar vooruitstrevende partij staan we midden in deze ontwikkeling en zijn we enthousiast en kritisch tegelijk.

De opkomst van Nul op de Meter brengt de bouwkolom in beweging. Eindelijk zijn de condities geschapen waarbinnen partijen de stap zetten van projectmatig werken naar projectoverstijgende productontwikkeling. Corporaties zien dat er veel meer mogelijk is met de bestaande woningvoorraad dan label-B-renovaties. Die beweging maakt ons enthousiast omdat het perfect aansluit op de visie waarmee we in 2009 SlimRenoveren zijn gestart. Onze overtuiging dat de grootschalige verbetering van de bestaande woningvoorraad sneller, efficiënter, beter en spectaculair goedkoper kan door vraag en aanbod op een andere manier in te richten, wordt eindelijk werkelijkheid.

Ons advies: zet Nul op de Meter in als een middel, maar maak het nooit een doel op zich!

Tegelijkertijd zien we dat er nog veel te doen is om Nul op de Meter écht succesvol te maken. Corporaties zullen de stap moeten zetten van aanbesteden naar inkopen (en doen dat al meer en meer). Voor aanbieders is het verlagen van de prijzen de belangrijkste uitdaging, te bereiken door in te zetten op industriële productie en integrale ontwikkeling van componenten.

De beweging is er, maar er is nog genoeg werk aan de winkel! Nul op de Meter is daarbij niet het antwoord op ieder renovatievraagstuk. Het hangt er helemaal vanaf welke doelen je wilt bereiken of Nul op de Meter daarvoor een geschikte renovatiemethode is. Daarom is ons advies: zet Nul op de Meter in als een middel, maar maak het nooit een doel op zich!

afbeelding 97
afbeelding 194

To Nom or Not to NoM?

Nul op de Meter, is dat iets voor uw organisatie? En hoe gaat dat nou in de praktijk? Speciaal voor bouw- en onderhoudsbedrijven die Nul op de Meter aanbod overwegen, hebben wij een interactief en leerzaam programma ontwikkeld. Meer weten? Bekijk de leaflet of neem contact met ons op.

Leaflet programma To NoM or not to NoM

Aangesloten op de ontwikkelingen

Wij zijn nauw betrokken bij de Nul op de Meter ontwikkelingen in Nederland. Zo coachen we corporaties bij hun eerste Nul op de Meter stappen vanuit de landelijke vereniging Stroomversnelling en ontwikkelen we kennis en tools vanuit dit verenigingsverband. Als expertpartner van Stroomversnelling kennen we de nieuwe EPV-wetgeving, de Nul op de Meter prestatiegaranties, het NoM-keur en de afnameovereenkomst waarin de zaken contractueel geregeld worden. Daarnaast helpen we diverse corporaties én aanbieders bij het doorrekenen van de Nul op de Meter businesscase met onze eigen SlimExploiteren rekentool.

Ook organisaties die niet bij de vereniging Stroomversnelling zijn aangesloten, helpen we op weg. Bijvoorbeeld door eens kennis te maken met Nul op de Meter en onze specifieke ervaringen of het doorrekenen van een businesscase voor een concreet project.

Wilt u meer weten over de Vereniging Stroomversnelling en wellicht lid worden? Kijk dan op www.stroomversnelling.nl.

Nul op de Meter: iets voor u?

Wilt u weten of Nul op de Meter iets voor u is? Er zijn verschillende mogelijkheden om kennis te maken. 

afbeelding 109

Voor corporaties:

afbeelding 110

Voor aanbieders: