SlimRenoveren maakt op deze webpagina zo beperkt mogelijk gebruik van cookies. Meer informatie

Ketensamenwerking: modewoord of succesformule?

Is het een toverwoord, of kan ketensamenwerking ook echt tot succes leiden? De markt laat in de laatste decennia gelukkig zien dat het laatste waar is. Daar tegenover staat dat heel wat opdrachtgevers en opdrachtnemers trots melden dat ze aan ketensamenwerking doen, maar feitelijk nog traditioneel samenwerken. Vanuit onze ervaring midden in het speelveld tussen opdrachtgevers én aanbieders zien we hoe het beter kan. Niet door ingewikkelde contracten, maar door praktische afspraken, een constructief overleg en het vinden van een gemeenschappelijk belang.

De tijd dat aanbieders in de rij stonden voor een aanbesteding en scherp inschreven omdat ze het project nodig hadden, is voorlopig voorbij...

In de crisistijd zagen corporaties hun kans om projecten tegen zeer lage inschrijfprijzen te verkrijgen op basis van traditioneel aanbesteden. Aanbieders vreesden voor hun continuïteit en schreven scherp in, maar gaven daarbij aan juist graag op basis van projectoverstijgende ketensamenwerking te willen samenwerken. Nu de crisis achter de rug is en de markt is gekanteld, zien we dat juist de corporaties vooral inzetten op ketensamenwerking. Wie zich niet voor langere termijn aan een aanbieder bindt, loopt het risico geen aanbieder of een aanzienlijk minder geschikte aanbieder te vinden voor de opgaven die er liggen. Is daarmee de tijd aangebroken dat vraagzijde en aanbodzijde het met elkaar eens zijn over de wijze van samenwerken? Of ontstaan er opnieuw verschillen in de gewenste aanpak tussen vragers en aanbieders?

afbeelding 226
afbeelding 227

Download onze Kennispaper Ketensamenwerking

We zien vaak dat er ambitieus met ketensamenwerking wordt gestart, maar in de praktijk blijkt het nog lastig om deze nieuwe manier van samenwerken met een team écht handen en voeten te geven. Daarom hebben wij in samenwerking met Bouwkennisblog een praktische kennispaper geschreven over dit onderwerp, waarin we onze ervaringen en praktijktips hebben verzameld. Zijn er naar aanleiding van deze kennispaper nog vragen, tips of opmerkingen? Laat het ons weten, zodat ook wij continu kunnen blijven verbeteren. Geïnsprireerd om zelf aan de slag te gaan? Wij helpen graag, hands-on en met oog voor de praktijk en de organisatieverandering die ervoor nodig is.

Download de Kennispaper Ketensamenwerking (PDF - 1,69MB)