SlimRenoveren maakt op deze webpagina zo beperkt mogelijk gebruik van cookies. Meer informatie
12 - 9 - 2019
De enorme opgave waar de Nederlandse woningbouw voor staat, vraagt om innovatie en opschaling en dus om gedreven ondernemerschap. Het woningtekort en de transitie naar een CO2-neutrale woningvoorraad kan niet worden opgelost met de technieken van nu en zeker niet in het huidige tempo. Het is aan de bouwkolom en haar opdrachtgevers om meer te doen met minder mensen en innovatieve producten en concepten te ontwikkelen in efficiëntere processen. Ík zie dat hierin ook volop stappen worden gemaakt. Bouw- en onderhoudsbedrijven realiseren zich dat de vraag van morgen niet meer tot het laatste detail wordt beschreven in een bestek dat in de aanbestedingsfase alleen nog hoeft te worden afgeprijsd. In de renovatie en nieuwbouw ontstaat langzaam ruimte voor onderscheidend vermogen dat verder gaat dan het scherpste bod voor uitvoering van het werk.
18 - 6 - 2019
Vandaag precies tien jaar geleden… Toen presenteerden wij trots ons afstudeeronderzoek over schilrenovatie én schreven we SlimRenoveren in bij de Kamer van Koophandel. Met een mooi eindcijfer op zak en haast nul praktijkervaring gingen we aan de slag om de verduurzaming van de Nederlandse woningvoorraad te versnellen. De afgelopen tien jaar waren enerverend, spannend, niet altijd even gemakkelijk, maar brachten ons absoluut verder. Tijd voor een terugblik en blik vooruit...
16 - 5 - 2019
Kijkend naar het verloop van de energietransitie, dan kunnen we concluderen dat René Froger met zijn ‘This is the Moment’ in 1995 een paar decennia te vroeg was. Terwijl het adagium ‘een beter milieu begint bij jezelf’ de Nederlander moest overtuigen om stappen te nemen, gebeurde er weinig en wachtte men af. Bijna 25 jaar later staat Nederland er heel anders voor, en is mijn stelling dat hét momentum om grote stappen te maken, nu is ontstaan. This is the Moment! Waarom ik daarvan overtuigd ben? In deze blog licht ik het toe.
22 - 11 - 2018
Als ik mijn auto start, deel ik automatisch data met de fabrikant over het gebruik ervan. Zonder dat ik me er altijd van bewust ben, kan de fabrikant het gebruik van mijn auto monitoren en ontstaat bij het combineren van de data van alle bestuurders een schat aan informatie die wordt ingezet om innovaties te ontwikkelen en continu te verbeteren. De talloze veiligheidssystemen die in onze auto’s zitten, zouden niet ontwikkeld kunnen worden zonder de schat aan informatie die bestuurders dagelijks genereren. Hoe anders is het in de bouw, waar na oplevering de klant én zijn woonervaring doorgaans geheel uit beeld verdwijnen en dus ook kansen worden gemist...
15 - 8 - 2018
Ketensamenwerking neemt een vlucht in de bouw. In mijn vorige blog las u aan hoe dat komt. Door juist niet te sturen op kosten, kan in de samenwerking tussen opdrachtgever en aanbieder aanzienlijk op deze kosten worden bespaard. Mooi dat dat mogelijk is, maar hoe maak je dat ook waar? In deze blog daarom vijf belangrijke aspecten die van belang zijn om de voorgestelde voordelen van ketensamenwerking ook écht waar te maken.
30 - 5 - 2018
We beginnen het in de bouw eindelijk eens te worden over het feit dat het niet de techniek of het geld is dat cruciaal is voor het slagen van een renovatieproject, maar dat de bewoners daarin de werkelijke sleutel tot succes vormen. Er wordt al jaren geroepen dat de klant, de bewoner, centraal moet komen te staan. Waar dit eerst vooral mooie woorden waren, wordt het in de praktijk steeds duidelijker dat mooie woorden alleen niet genoeg zijn. En mocht dat nog in twijfel getrokken worden, dan zorgen de bewoners er tegenwoordig zelf wel voor dat je de daad bij het woord gaat voegen. Zonder hun medewerking kun je het renovatieproject immers wel op je buik schrijven.
1 - 3 - 2018
Een jaar of drie geleden zat de bouw nog in een flinke crisis, maar anno 2018 heeft de hele sector het drukker dan ooit. Orderportefeuilles puilen uit, project na project wordt opgestart. Tegelijkertijd is het steeds moeilijker om goede vakmensen te vinden en zijn de levertijden bij toeleveranciers langer dan ooit. Wanneer is de rek eruit? En wat betekent dat voor de projectenstroom die bij de opdrachtgevers nog op de planning staat?
12 - 12 - 2017
De bouwsector blijft me verbazen. Terwijl de woningmarkt explodeert, het aantal vaklieden sterk terugloopt en de prijzen en levertijden voor bouwmaterialen door het plafond schieten, aanvaardt de bouwkolom massaal deze omstandigheden om gewoon op de oude voet verder te gaan. Kunnen daarmee de uitdagingen van morgen worden opgelost?
8 - 11 - 2017
Ik zat laatst aan tafel bij de directeur van een bouwbedrijf om kennis te maken. Binnen 2 minuten vlogen de omzetcijfers mij al om de oren. Ik moet toegeven dat het best wel indruk maakt al die miljoenen en dat het verleidelijk is om onder de indruk te raken van de grootte van een bedrijf. Maar als je even verder denkt, zegt de omzet eigenlijk vrij weinig over hoe succesvol een bedrijf is. De winst, daar draait het uiteindelijk om!
3 - 11 - 2017
Stel: je hebt een woningportefeuille met prachtige eengezinswoningen in de sociale huurvoorraad met een steeds ouder wordende doelgroep. Het aantal ouderen dat bereid is te verhuizen naar een seniorenwoning is al gering door de hogere huur van deze woningen, maar desondanks is het binnen de voorraad lastig om senioren die wel willen verhuizen een passende levensloopbestendige woning te bieden.
24 - 10 - 2017
Al jaren constateren we in de bouw dat kennis en ervaring over nieuwe regelgeving, innovatieve technologieën en nieuwe procesvormen maar langzaam tot de bouwkolom doordringt. Veranderen is moeilijk, spannend en verstoort het primaire proces in de bouwkolom. Dat blijkt een ideale voedingsbodem voor indianenverhalen in de markt. In een nieuwe blog voor Renda gaat Sean hier nader op in.
21 - 9 - 2017
Marketing is niets zonder een goed productaanbod waarin de (marketing)beloftes worden waargemaakt. In de bouw is dat echter niet altijd vanzelfsprekend. Juist in de uitvoering blijkt vaak pas of een bouwer het écht begrepen heeft. Hoe zorg je dat je als bouwer ook kunt waarmaken wat je belooft?
7 - 9 - 2017
Kwaliteitsborging is een hot item in de bouw. Nu de wet op de kwaliteitsborging al dan niet in aantocht is, denken veel opdrachtgevers en aanbieders na over hoe ze de kwaliteit van hun projecten kunnen borgen. De inzet van een fulltime opzichter op de grotere projecten wordt steeds zeldzamer. Het is meer en meer aan de aanbieder om in de projectvoorbereiding of zelfs tijdens de aanbesteding al te laten zien hoe de kwaliteit wordt geborgd. Keurt daarmee de slager niet zijn eigen vlees? En houd je als corporatie dan nog grip op de kwaliteit?
29 - 6 - 2017
In Renswoude zijn in juni de eerste zes Badkameruitbuikmodules geplaatst. Zes woningen aan de Van Reedeweg werden in tien werkdagen voorzien van een nieuwe badkamer die twee keer zo ruim is. Daardoor kon op de slaapverdieping een toilet worden gerealiseerd en kunnen de bewoners hun wasmachine voortaan in de badkamer plaatsen. De bewoners konden slechts twee dagen geen gebruik maken van hun badkamer!
15 - 6 - 2017
Het is 2037. Na een flinke opleving van de bouw in de jaren na de kredietcrisis, is de bouwkolom opnieuw tot stilstand gekomen. De bouwbedrijven hebben het moeilijk, toeleveranciers kampen met teruglopende verkoopcijfers. In tegenstelling tot de crisis tussen 2008 en 2014 is het niet de hele markt, maar juist alleen de bouwkolom die tot stilstand is gekomen. En nog bijzonderder: sommige bouwbedrijven en toeleveranciers hebben hier juist helemaal geen last van!
8 - 6 - 2017
Vanaf het begin van 2017 merk ik een duidelijke verschuiving van de focus bij de meeste corporaties. Nu 2020 heel dichtbij komt, verschuift de focus naar een nieuwe stip op de horizon: een CO2 neutrale woningvoorraad in 2050. Een welkome verschuiving, want van het labeljagen naar label B ben ik nooit zo’n fan geweest. Hoewel de nieuwe doelstelling met nog 32,5 jaren te gaan voor vastgoedbegrippen relatief dichtbij is, geeft deze nieuwe focus lucht en ruimte om ambitieuzer te werk te gaan.
7 - 6 - 2017
Zo vroeg mogelijk met de klant aan tafel. Dat willen we allemaal wel. Om welk bouwproduct het ook gaat, iedere toeleverancier laat weten zijn klant optimaal te kunnen bedienen wanneer hij of zij zo vroeg mogelijk in het bouwproces aan de ontwerptafel aansluit. Heel begrijpelijk, maar als alle toeleveranciers van een gebouw al vanaf de start van het ontwerpproces aan tafel zitten, moet de tafel wel héél groot zijn. En dan wordt die bouwvergadering al snel een oncontroleerbaar kippenhok!
10 - 5 - 2017
Er heeft de afgelopen jaren een ware revolutie plaatsgevonden in de bouw- en corporatiewereld. De bewoner (huurder) is in plaats van anonieme lastpak een mens van vlees en bloed geworden en wordt in ieder geval serieus genomen. Toch valt er bij de 'business as usual' projecten nog wel één en ander te verbeteren, ook al kost dat substantieel meer inzet in tijd en geld. Wat dat betreft is de slogan van het grote Zweedse woonwarenhuis waarheid als een koe: Aandacht maakt alles mooier...
5 - 5 - 2017
In de bouw gaan zaken soms anders dan in de rest van de wereld. Zeker als het op innovatie aankomt. Waar de consument zich massaal laat verleiden tot aanschaf van nieuwe gadgets zoals iPhones, Tesla's en drones, horen we in de bouw vaak allerlei verhalen waarom toepassen van iets nieuws geen goed idee is. Hoe komt dat toch?
18 - 4 - 2017
Op donderdag 22 juni organiseert Habitask in samenwerking met SlimRenoveren en AKD voor de tweede keer een masterclass over de EPV wetgeving. Onderwerpen zoals juridische randvoorwaarden en consequenties, geschikte complexen, de EPV businesscase en hoe de EPV aan bewoners uit te leggen, komen die middag aan bod. Het beloofd een informatief en inspirerend programma te worden!
29 - 3 - 2017
Met de komst van de EPV wetgeving voor verhuurders, komt het bieden van een serieuze prestatiegarantie prominent in beeld als onderdeel van de dienstverlening van bouw- en onderhoudsbedrijven. Daarnaast dwingt de nieuwe wet op de kwaliteitsborging de bouw- en onderhoudsbedrijven na te denken over de wijze waarop kwaliteit wordt gemeten en gegarandeerd. Bieden deze ontwikkelingen een nieuw perspectief voor de bouwsector?
22 - 3 - 2017
Het Gemeentelijk Woningbedrijf Renswoude heeft de primeur: in de komende maanden worden in zes woningen van het Woningbedrijf de eerste BUM's van Nederland geplaatst! Na een drukbezochte beursintroductie in 2016 wordt het eerste project met Badkameruitbuikmodules een feit. Door plaatsing van de BUM beschikken de zes huishoudens straks over een grotere badkamer met een toilet op de slaapverdieping en een opstelplaats voor de wasmachine. De modules worden kant-en-klaar bij de woningen afgeleverd en via een opening in de gevel op de plek van de oude douchecel naar binnen geschoven.
22 - 3 - 2017
De renovatiesector wordt gekenmerkt door projecten met een lange doorlooptijd en een hoge werkdruk. Corporaties, bouwers en toeleveranciers hebben door de jaren heen een minutieus fijngeslepen werkproces ontwikkeld, waarbij iedere schakel in het traject een duidelijke taak en werkwijze heeft. Van calculatie tot aan vergunningsaanvraag en van bestek tot investeringsbesluit heeft iedereen een eigen rol in het volgordelijke proces en werkt men volgens vaste patronen. Werkt dat ook wanneer je gaat innoveren?
20 - 3 - 2017
Ketensamenwerking, co-makers, lean werken in de bouw, iedereen doet het of heeft er op z’n minst zijn mond vol van. Alleen waar hebben we het dan precies over en wat willen we ermee bereiken? Ik zit regelmatig bij bouwpartijen aan tafel om ze mee te helpen in tenderprocedures. De laatste tijd hoor ik regelmatig bouwers klagen dat ze veel te laat prijzen krijgen van hun onderaannemers of dat vaste samenwerkingspartners het te druk hebben om mee te draaien in de aanbesteding. Dit roept dan direct de vraag bij mij op: zijn het wel echt partners van je?
9 - 3 - 2017
Een goede voorbereiding is het halve werk, zo luidt het bekende spreekwoord. Dat geldt voor heel veel zaken en zeker ook voor complexe renovatieprojecten. De charme van renoveren zit wat mij betreft in het feit dat je voortborduurt op een bestaand complex. Een complex met bewoners en een levensverhaal. Ten opzichte van nieuwbouw is renoveren in veel gevallen ook complexer en daarmee uitdagender. Het in kaart brengen van de bestaande situatie is vaak een hele opgave en daarbij blijken er doorgaans heel wat addertjes onder het gras te leven…
21 - 2 - 2017
De Nul op de Meter transformatie van het SSW appartementencomplex aan de Mr. Samuel van Houtenweg in De Bilt is achter de rug. Afgelopen weekend werd het complex feestelijk geopend. In de afgelopen maanden hebben de naoorlogse portiekwoningen een spectaculaire metamorfose ondergaan, waardoor de flats er weer als nieuw uit zien. Daarmee is het eerste Nul op de Meter appartementencomplex in de provincie Utrecht een feit. De woningen zijn voorzien van een nieuwe schil, ruimere balkons, nieuwe installaties en zonnepanelen op het dak. SlimRenoveren ondersteunde het team van SSW in de planvorming, de uitvraag en het organiseren van de bewonersparticipatie.
9 - 2 - 2017
Corporatieland is in transitie naar regisserend opdrachtgeverschap. Met minder middelen meer bereiken, dat is de opgave. De bouw- en onderhoudsbedrijven krijgen nu eindelijk de kans om hun kennis en kunde om te zetten in échte toegevoegde waarde. Uiteraard is ook de prijs nog van belang, maar niet langer is de prijs slechts de enige factor van onderscheidend vermogen. Winst voor iedereen?
31 - 1 - 2017
Staat u ook zo veel in de file? Met projecten door heel Nederland reizen wij aardig wat af. In 2016 is de filedruk flink toegenomen en die zal alleen maar groter worden in de komende jaren. Wij zijn fan van Nul op de Meter, maar zeker niet van Nul op onze Snelheidsmeter. Nu kunnen we met z’n allen blijven mopperen op die files terwijl we iedere dag massaal achteraan sluiten, maar we kunnen er ook iets aan proberen te doen. Daarom starten wij vandaag met onze Kilometerchallenge. Doet u ook mee?
20 - 12 - 2016
Je hebt mainstream projecten en projecten die anders zijn omdat er sprake is van verandering en/of innovatie, in de sector ook veelvuldig 'pilots' genoemd. Transitie is duidelijk wat anders dan mainstream, en toch zie ik dat veel organisaties die met vernieuwing bezig zijn, dat doen in hun oude vertrouwde werkproces. Van een afstandje gezien is het logisch dat die processen vastlopen, omdat er te veel sprake is van de automatische piloot, terwijl de transitie om een fundamenteel ander proces vraagt. De projectteams die dit ervaren, kunnen wel een portie 'maanreisbesef' gebruiken...
9 - 12 - 2016
Het jaar nadert zijn einde. De Kerstvakantie is voor veel bouwers, onderhoudsbedrijven, toeleveranciers en opdrachtgevers hét moment om na te denken over het komende jaar. Wat kan de bouwsector verwachten? Welke ontwikkelingen gaan er plaatsvinden? In dit blog zeven ontwikkelingen en tips om rekening mee te houden in 2017.
17 - 11 - 2016
Onlangs zat ik in een paneldiscussie over duurzame nieuwbouwontwikkeling met een aantal corporaties. Al snel kwamen we op het onderwerp ‘betaalbaarheid’ terecht. Iedereen aan tafel was het erover eens dat nieuwbouw eigenlijk te duur is. Ieder nieuwbouwproject, hoe sober uitgevoerd ook, kent een flinke onrendabele top. Daarbij rees bij verschillende aanwezigen de vraag of nieuwbouwprojecten voor corporaties eigenlijk nog wel verantwoord zijn. Een vraag die opmerkelijk genoeg niet werd gesteld: ‘Kunnen we als opdrachtgevers hier geen verandering in brengen?’
9 - 11 - 2016
Toeval of geen toeval, ook mijn nieuwe blog gaat over Tesla. Waar ik Tesla de vorige keer aanhaalde als voorbeeld uit een andere sector van hoe je je klant verleidt tot het doen van een aankoop en het creëren van toegevoegde waarde, begeeft Tesla zich nu naar het bouwdomein en komt daarmee ‘gevaarlijk’ dichtbij..
7 - 11 - 2016
Van mei tot en met oktober 2016 vond in Noord-Holland de BIK Challenge plaats. Een pressurecooker voor corporaties en consortia van bouwbedrijven om tot sterke businesscases en ketensamenwerking te komen voor verduurzaming en energiebesparing in de bestaande woningvoorraad. Vijf corporaties formuleerden een renovatie-uitdaging voor één van hun complexen en negen consortia van aanbieders werden uitgedaagd om hierop een passend antwoord te formuleren. Als procesbegeleider heb ik met veel plezier de twee consortia ‘Kwartiermakers’ en ‘EnergiQ’ begeleid in deze zoektocht. Dat was niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam. Het belangrijkste leerpunt: alles kan, als je maar écht wilt!
21 - 10 - 2016
Nee, dit is geen spelfoutje… In mijn dagelijkse werkpraktijk kom ik het begrip Total Cost of Ownership (TCO) maar al te vaak tegen. Corporaties gebruiken het als opdrachtgever (en melden trots dat ze op basis van TCO aanbesteden) en de bouwbedrijven streven in hun mooie plannen naar ‘een optimale TCO’. Kortom: Total Cost of Ownership is een hot item in de bouwkolom en iedereen vindt het belangrijk. Maar wat is het nu echt en hoe kun je ermee rekenen?
12 - 10 - 2016
Vanavond is de BIK Challenge in Noord-Holland afgesloten. Vijf coroporaties brachten vijf maanden geleden een renovatie-uitdaging in in deze Challenge. Vervolgens hebben negen verschillende consortia van aanbieders in intensieve samenwerking antwoorden geformuleerd op basis van deze vraagstukken. SlimRenoveren is procesbegeleider geweest voor twee consortia, waarvan er uiteindelijk één door de betreffende corporatie is geselecteerd om het projectvoorstel te gaan uitwerken. Gefeliciteerd team EnergiQ!
23 - 9 - 2016
Ken je dat gevoel? Je komt een nieuwe gadget tegen die je graag wilt hebben. Maar eigenlijk heb je het helemaal niet nodig. In je hoofd verzin je argumenten waarom de aanschaf toch een goed idee is. En uiteindelijk… Trek je de portemonnee. Hoeveel iPhones, drones en Tesla’s zullen er op deze manier over de toonbank gegaan zijn?
22 - 9 - 2016
Veel woningcorporaties zitten in een jaarlijkse flow. Na iedere zomerbreak worden de jaarstukken en de jaarplanning voor het volgende jaar opgesteld. Wanneer de jaarplannen klaar zijn, starten de projectvoorbereidingen. Vervolgens start in de eerste helft van het nieuwe jaar de partnerselectie om net na de zomerperiode met de uitvoering te starten. Voor de corporatie een logisch en volgordelijk proces, gekoppeld aan het verloop van het boekjaar. Maar geldt dat ook voor de bewoners en de uitvoerende partijen?
8 - 9 - 2016
In onze kersverse Up-to-date nieuwsbrief leest u alles over interessante projecten zoals de Badkameruitbuikmodule en de BIK-Challenge en onze visie op Nul op de Meter.
25 - 8 - 2016
“Stroomversnelling mislukt”, kopt de Cobouw vorige week met grote letters. Dat is nogal een boodschap in de komkommertijd van de bouwvakperiode. De doelstellingen die in de Green Deal stroomversnelling zijn afgesproken, lijken onhaalbaar te worden. Er zijn tot nu toe te weinig woningen naar Nul op de Meter gerenoveerd om de doelstellingen - met als ultieme prestatie 111.000 huurwoningen naar Nul op de Meter renoveren - te kunnen behalen. Wat nu?
22 - 8 - 2016
Nul op de Meter, is dat hetzelfde als energieneutraal? En hoe zit dat dan met die prestatiegaranties? Wat heeft een bewoner eigenlijk aan Nul op de Meter? En hoe pak je zo'n project nu goed aan? Deze en meer vragen staan centraal in de Workshop Nul op de Meter van BOB opleiding, training en advies. Vanuit het Bouwhuis in Zoetermeer leer je in een dag wat Nul op de Meter is en hoe het werkt. Daarbij worden de fabels van de feiten onderscheiden. Na afloop weet u of Nul op de Meter iets is voor uw organisatie en hoe u de eerste stappen kunt zetten.
18 - 8 - 2016
Komkommertijd of niet, de recente berichtgeving over het experiment met privaat toezicht op bouwprojecten doet mijn wenkbrauwen fronsen. Dat het met het toezicht door gemeenten op dit moment al niet al te best is gesteld, is duidelijk. En dat de nieuwe wet op de kwaliteitsborging kansen biedt om zaken beter te regelen, lijkt me ook logisch. Maar is bij een experiment niet juist het idee dat de zaken extra goed gecheckt worden?
9 - 8 - 2016
Stilstand is achteruitgang, maar het is ook best een opgave om steeds maar te blijven vernieuwen. Vernieuwen kost tijd en geld en leidt af van je primaire proces. Toch is het essentieel in een markt waar de lat project na project steeds hoger wordt gelegd.
30 - 6 - 2016
Wel of geen huurverhoging vragen bij energiebesparende maatregelen? Het is een dilemma dat iedere corporatie kent. Inmiddels is ook de EPV wetgeving actief, met nieuwe kansen en overwegingen. Welke aanpak past bij uw opgaven?
8 - 6 - 2016
Met het aantrekken van de markt, verschuiven de verhoudingen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Maar moet dat nou gevolgen hebben voor de klantvriendelijkheid en omgangsnormen?
3 - 6 - 2016
Sinds dit jaar zijn corporaties verplicht te waarderen op marktwaarde. Dat heeft consequenties voor de vermogenspositie en investeringsbeslissingen. Neemt u de context achter deze rekenmodellen ook mee in uw afwegingen?
9 - 5 - 2016
‘Stop Sloop Start Renoveren!’ Met die slogan wonnen Sean en ik acht jaar geleden de speeddatesessie met (toenmalig) minister Cramer. Onze boodschap was heel simpel: alle huurwoningen in Nederland vervangen door nieuwbouw is niet haalbaar.
19 - 4 - 2016
Vanmiddag belandde ik in de zoveelste discussie over het nut en de noodzaak van Nul op de Meter en welke beren er allemaal wel niet zijn op deze weg. Ik moest denken aan het verhaal dat mijn geschiedenisleraar me ooit vertelde over de stoomtrein.
12 - 4 - 2016
Vandaag is op de beurs Renovatie & Transformatie een nieuw product voor badkamerrenovatie gelanceerd: de BadkamerUitbuikModule (BUM). De BUM stelt corporaties in staat om rijwoningen binnen twee dagen te voorzien van een nieuwe, tweemaal ruimere badkamer.
8 - 4 - 2016
Wat is duurder: een label-B renovatie of een Nul op de Meter renovatie? Het antwoord is altijd goed. Het ligt er immers maar net aan hoe je de zaken bekijkt.
7 - 4 - 2016
Wat is duurder: een label-B renovatie of een Nul op de Meter renovatie? Het ligt er helemaal aan hoe je de zaken bekijkt. Wie puur naar de benodigde aanvangsinvestering kijkt, zal zeggen dat de label-B renovatie aanzienlijk goedkoper is dan de Nul op de Meter ingreep, en dat klopt vooralsnog.
16 - 3 - 2016
Wie had tien jaar geleden gedacht dat er anno 2016 talloze Nul op de Meter concepten zouden ontstaan voor bestaande huurwoningen? Toen ik samen met mijn collega Doris in 2009 afstudeerde, stond de corporatiemarkt nog zeer kritisch tegenover renovatieprojecten waarbij de volledige woningschil vervangen werd.
7 - 3 - 2016
Artikel over de Renda workshop 'Het nieuwe opdrachtgeven' op 1 maart 2016. Opdrachtgevers en opdrachtnemers gingen hierin met elkaar de uitdaging aan om de ideale uitvraag vorm te geven.
26 - 2 - 2016
Ok ik eet nauwelijks nog vlees, heb zoveel mogelijk lampen vervangen door LED lampen, gebruik groene stroom, heb mijn thermostaat op 19 graden staan en probeer alle activiteiten in mijn woonplaats op de fiets te doen, tenzij het regent (die escape heb ik wel ingebouwd). Ben ik zelf duurzaam?
5 - 2 - 2016
Het jaar 2016 is inmiddels in volle gang. Iedereen zit weer volop met zijn neus in projecten en werkt van de ene deadline naar de andere. Het kan geen kwaad om even door de oogharen te kijken naar alle trends en ontwikkelingen die in 2015 zijn ingezet en uw uitdaging vormen in 2016. Daarom schets ik in deze blog zes uitdagingen voor u als opdrachtgever of aanbieder in de renovatiemarkt.
6 - 1 - 2016
Het is net 2016 en de feestdagen zijn achter de rug. De goede voornemens zijn gemaakt en we kunnen er weer vol tegenaan. Het is voor mij ook een moment om even stil te staan bij het jaar dat we net afgesloten hebben. Ik kijk naar wat er inmiddels achter ons ligt en vooruit naar alle mooie dingen die komen gaan. Ik denk terug aan 2009 toen wij afstudeerden op een renovatiesysteem waarmee naoorlogse rijwoningen in een paar dagen tijd met prefab elementen toekomstproof gemaakt konden worden.
11 - 12 - 2015
Samenwerken is een toverwoord in de bouw. Opdrachtgevers en aanbieders hebben de mond er vol van. Toch valt het me in veel projecten op er lang niet altijd vanaf het eerste moment sprake is van samenwerking tussen opdrachtgever en aanbieders in een bouwproject. En dat terwijl iedereen verkondigt dat die samenwerking nu juist cruciaal is om het project tot een succes te maken.
5 - 11 - 2015
Regisserend opdrachtgeven is hot. Steeds meer opdrachtgevers stappen af van traditioneel aanbesteden. Niet zelden is zo’n uitvraag het stokpaardje van één van de managers binnen de corporatie. Op zich geen probleem, want iemand binnen de organisatie moet de eerste stap zetten. In de praktijk merk ik echter dat er na de uitvraagprocedure niet altijd voldoende draagvlak binnen de organisatie is om het project ook daadwerkelijk uit te voeren zoals voorgenomen.
3 - 11 - 2015
Hoera, de bouw zit weer in de lift. Er worden weer meer woningen verkocht en ook de nieuwbouw trekt weer aan. Gelukkig komt er weer wat ademruimte voor veel bouwers. Crisisbeheersing voert niet langer de boventoon aan de directietafels en er worden weer voorzichtig toekomstplannen gemaakt. Ook de bouwlobby is weer volop actief. Deze keer niet om Den Haag ervan te overtuigen dat de 6% BTW regeling behouden moet blijven, maar om de nieuwbouwopgave van Nederland nog eens extra onder de aandacht te brengen.
2 - 11 - 2015
Afgelopen week stond Eindhoven weer in het teken van de Dutch Design Week. In deze editie staat de vraag ‘What if?’ centraal. Dat bracht mij aan het denken over de ontwerpuitdagingen die er momenteel liggen in mijn eigen vakgebied: het massaal ombouwen van energieverslindende en verouderde huurwoningen naar comfortabele en eigentijdse nul-op-de-meterwoningen. Wat als het echt lukt om een nul-op-de-meterrenovatie kant en klaar uit de fabriek te krijgen?
8 - 10 - 2015
Toen in 2008 het Convenant Energiebesparing Huursector werd ondertekend, leek 2021 nog ver weg. Nu we in 2015 zitten, komt de datum waarop de ambitie uit het convenant waargemaakt moet zijn, rap dichterbij. Hoe gaat u ervoor zorgen dat in 2021 uw bezit gemiddeld een B-label heeft?
5 - 10 - 2015
Artikel over vernieuwend aanbesteden in relatie tot de werkcultuur in Renda.
Afgelopen donderdag 24 september is de uitslag van de publieks- en de jurystemming van Duurzame Bouwvrouw 2015 bekend gemaakt tijdens het seminar ‘De Groene Uitdaging’ van de Dutch Green Building Week. Bij de publieksstemming is Doris op de eerste plaats geëindigd en na het juryoordeel heeft zij uiteindelijk een verdiende 2e plaats gekregen in de uitslag van de verkiezing.
29 - 9 - 2015
Er was eens…Een pas afgestudeerde bouwkundestudente die samen met een studievriend haar eigen bedrijf oprichtte. Ze had niets, geen geld, geen dichtgetimmerd businessplan, geen financiering.. Maar ze had wel een droom, een visie en een ijzersterke wil om die te gaan realiseren. Ze zou de bouw wel eens laten zien hoe het anders en duurzamer kan!
18 - 9 - 2015
Gunnen. Ik gebruik het woord best vaak. Wanneer je iemand iets moois toewenst, zeg je “het is je gegund”. En wanneer je niet wil dat iemand zijn zin krijgt dan zeg je dat “het je niet gegund is”. De letterlijke betekenis van gunnen is volgens de Van Dale ‘Vinden dat iemand iets prettigs mag ondervinden’. Het woord gunnen heeft daarmee een emotionele lading en is ook subjectief. Want als ik iemand iets gun, hoeft dat nog niet te betekenen dat andere mensen dat ook met mij eens zijn.
1 - 9 - 2015
Opdrachtgevers willen in hun selectie geen appels met peren vergelijken. Het centraal stellen van de inschrijfprijs bij een aanbesteding voelt dan lekker veilig. Je weet daarmee precies wat je krijgt, maar ontneemt jezelf ook de kans om je te laten verrassen. Stel je eens voor dat je bij een aanbesteding kunt kiezen tussen appels en peren. Wat vindt u het lekkerst?
Vanaf de start van SlimRenoveren in 2009 tot nu: in ons archief vindt u alle Up-to-date nieuwsbrieven die tot nu toe zijn verschenen.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief!
Bovenstaande gegevens hebben wij nodig om uw aanmelding voor onze nieuwsbrief te kunnen verwerken. De gegevens worden digitaal aan SlimRenoveren toegestuurd en niet in een database opgeslagen. Meer informatie leest u in onze Privacyverklaring.